Klopsy z Kaczuchy

Klopsiki z kaczki

 

Te wszechstronne klopsiki zawierają mieloną kaczkę orazboczek z kaczki, zapewniając niecodzienny, pyszny smak. Możesz je połączyć z różnymi sosami na każdą okazję. Przepis autorstwa Beth Murphy.

 

Czas przygotowania {40 min, 30 min nieaktywne}

Czas gotowania {20 min}

Wielkość porcji {40 klopsików}

 

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z oliwek

 

1/3 szklanki cebuli, bardzo drobno posiekanej

 

1 łyżka bardzo drobno posiekanego

czosnku

 

3/4 szklanki bułki Panko*

 

1 duże jajko, lekko ubite

 

910 g (2 funty) Mielonej Kaczki Maple Leaf Farms

 

1/4 szklanki drobno posiekanego bekonu z kaczki Maple Leaf Farms

 

2 łyżeczki suszonych włoskich przypraw

 

1/4 łyżeczki zmielonej przyprawy Chipotle (według uznania)

 

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (według uznania)

 

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (według uznania)

 

1/4 łyżeczki koszernej soli

 

1/4 szklanki rozdrobnionego sera

 

* Panko to rodzaj bułki tartej. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej, chociaż stał się bardziej popularny i szeroko dostępny w kuchni zachodniej. Można zastąpić tradycyjną polską bułką tartą według uznania.

 

 

PRZEPIS:

 

1. Rozgrzej piekarnik do 218oC (425oF).

 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Gotuj, mieszając, aż składniki staną się przezroczyste (około 5 minut); Zdejmij z ognia i ostudź.

 

3. W dużej misce dodaj cebulę i czosnek, następnie dodaj bułkępanko, jajko, mieloną kaczkę, boczek z kaczki, przyprawy włoskie, chipotle, pieprz cayenne, czarny pieprz i sól. Wymieszaj.

 

4. Dodaj ser. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

 

5. Przenieś mieszaninę do lodówki i pozostaw na 30 minut do schłodzenia.

 

6. Wyjmij klopsiki z lodówki i uformuj w kulki o średnicy 3 do 4 cm (1 1/2 do 2 cali). Przełóż na blachę do pieczenia i gotuj w piekarniku przez 15 minut lub do całkowitego upieczenia.

 

Porcja: Klopsiki mogą być podawane w dowolnym stylu lub w połączeniu z różnymi sosami.

 

Źródło: mapleleaftfarm.com