UDKA JOLKI

KACZE UDKA

- kilka kaczych udek (w zależności od potrzeb) wysokiej jakości

- 2 szalotki, marchewka, pietruszka, masło lub margaryna do duszenia

- sól morska, pieprz czarny, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatałowa, tymianek, ziele angielskie mielone, cynamon.


 Udka myjemy i osuszamy. Warzywa kroimy. Przygotowujemy mieszankę przypraw (proporcje wg własnego uznania).

Udka nacieramy mixem przypraw i obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka, podlewamy wodą, wrzucamy warzywa i dusimy do miękkości.


Sos: dusimy kilka śliwek węgierek (można zastąpić gotowym dżemem ze śliwek) , dodajemy miód do smaku, mielone ziele angielskie i cynamon.


Kaczka smakuje najlepiej z czerwoną kapustą.

Nie podaję dokładnych proporcji mieszanki przypraw czy sosu, ponieważ każdy lubi inne smaki. Jednakże nie należy pomijać jakiegokolwiek składnika a zastosować mniej ulubiony w mniejszej ilości.

SMACZNEGO