SKŁADNIKI
- 1 cytryna
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 150ml wina do gotowania (najlepiej z ryżu)
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2-2.5kg cała kaczka
- 2 słodkie ogórki pokrojone w plasterki
- Mały pęczek cebuli dymki pocięty w wązkie plasterki (opcjonalnie szczypiorek)
- Chiński sos Hoisin (opcjonalnie sosem barbecue)
Chińskie placki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- Olej sezamowy
Przepis
- Krok 1
Aby przygotować marynatę, pokrój cytrynę w plasterki o grubości 1/4 cm i umieść w rondelku z 1,2 litra wody, miodem, sosem sojowym, winem do gotowania i przyprawami. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odłóż na bok.
- Krok 2
Umyj kaczkę od wewnątrz i na zewnątrz, następnie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Zwiąż nogi kaczki sznurkiem kuchennym. Przełóź kaczkę do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 1 minutę. Potem umieść na formę do pieczenia z rusztem, osusz, a następnie polej marynatą całą powierzchnię kaczki.
- Krok 3
Odłóż kaczkę na bok do wyschnięcia na 4-5 godzin (możesz położyć kaczkę przy wentylatorze, w celu szybszego wyschnięcia – gotowa skóra kaczki powinna wyglądać jak napięty pergamin).
- Krok 4
Nagrzej piekarnik do 240oC.
- Krok 5
Nalej 50 ml zimnej wody do patelni (aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu). Gotuj kaczkę w piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 1 godzinę i 15 min. Przed krojeniem odstaw kaczkę na 10 minut.
- Krok 6
W międzyczasie przygotuj placki: Przesiej 2 szklanki mąki do miski i powoli wlej 1 szklankę wrzącej wody, dobrze mieszając.
- Krok 7
Gdy masa ostygnie, ugnieć rękami, aż uzyskasz gładką kulkę. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Krok 8
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm. Użyj noża do ciasta o średnicy 7 cm, aby wyciąć średnie krążki.
- Krok 9
Posmaruj jedną stronę każdego placka odrobiną oleju sezamowego, a następnie złóż placki w pary, sklejając je ze sobą stroną posmarowaną olejem.
- Krok 10
Tak sklejone placki ponownie rozwałkuj do średnicy 15 cm. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
- Krok 11
Usmaż placki na nieprzywierającej patelni na małym ogniu. Kładź po 1-2 naleśników na raz. Gotuj każdą stronę przez około 1 minutę, aż zaczną uwalniać się bombelki powietrza.
- Krok 12
Pokrój kaczkę w cienkie plasterki. Przy podaniu ułóż placuszek na każdym talerzu, a następnie kawałek kaczki na samym środku. Dodaj paski ogórka i cebulki dymki (lub szczypiorku), polej sosem Hoisin (lub barbecue), zawiń i gotowe
ZRODLO: taste.com.au