KACZKA PO PEKINSKU

 

SKŁADNIKI

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 150ml wina do gotowania (najlepiej z ryżu)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-2.5kg cała kaczka 
  • 2 słodkie ogórki pokrojone w plasterki 
  • Mały pęczek cebuli dymki pocięty w wązkie plasterki (opcjonalnie szczypiorek)
  • Chiński sos Hoisin (opcjonalnie sosem barbecue)

 

Chińskie placki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Olej sezamowy

 

Przepis

  • Krok 1

Aby przygotować marynatę, pokrój cytrynę w plasterki o grubości 1/4 cm i umieść w rondelku z 1,2 litra wody, miodem, sosem sojowym, winem do gotowania i przyprawami. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Odłóż na bok.

 

  • Krok 2

Umyj kaczkę od wewnątrz i na zewnątrz, następnie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Zwiąż nogi kaczki sznurkiem kuchennym. Przełóź kaczkę do dużego garnka i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 1 minutę. Potem umieść na formę do pieczenia z rusztem, osusz, a następnie polej marynatą całą powierzchnię kaczki.

  • Krok 3

Odłóż  kaczkę na bok do wyschnięcia na 4-5 godzin (możesz położyć kaczkę przy  wentylatorze, w celu szybszego wyschnięcia – gotowa skóra kaczki powinna wyglądać jak napięty pergamin).

  • Krok 4

Nagrzej piekarnik do 240oC.

  • Krok 5

Nalej 50 ml zimnej wody do patelni (aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu). Gotuj kaczkę w piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 1 godzinę i 15 min. Przed krojeniem odstaw kaczkę na 10 minut.

  • Krok 6

W międzyczasie przygotuj placki: Przesiej 2 szklanki mąki do miski i powoli wlej 1 szklankę wrzącej wody, dobrze mieszając.

  • Krok 7

Gdy masa ostygnie, ugnieć rękami, aż uzyskasz gładką kulkę. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.

  • Krok 8

Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm. Użyj noża do ciasta o średnicy 7 cm, aby wyciąć średnie krążki.

  • Krok 9

Posmaruj jedną stronę każdego placka odrobiną oleju sezamowego, a następnie złóż placki w pary, sklejając je ze sobą stroną posmarowaną olejem.

  • Krok 10

Tak sklejone placki ponownie rozwałkuj do średnicy 15 cm. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na bok.

  • Krok 11

Usmaż placki na nieprzywierającej patelni na małym ogniu. Kładź po 1-2 naleśników na raz. Gotuj każdą stronę przez około 1 minutę, aż zaczną uwalniać się bombelki powietrza.

  • Krok 12

Pokrój kaczkę w cienkie plasterki. Przy podaniu ułóż placuszek na każdym talerzu, a następnie kawałek kaczki na samym środku. Dodaj paski ogórka i cebulki dymki (lub szczypiorku), polej sosem Hoisin (lub barbecue), zawiń i gotowe

ZRODLO: taste.com.au