Składniki:
- Ciasto drożdżowe na 3 sztuki makowca:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ok pół szklanki
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- Masa makowa:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- lukier ( 4 łyzki cukru pudru roztarte z odrobiną wrzątku)
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Kroki wykonania:
- Ciasto drożdżowe:1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.2. Dodać pozostałe składnikii wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Masa makowa:1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem.Przepis znalazlam kiedyś na mojewypieki.blox,pl u Pani Doroty i gości na moim stole 2 razy w roku:)
Zrodlo;www.mojegotowanie.pl