GES OD ZARANIA XI

 Foie gras uzyskiwane jest z wątroby gęsi i kaczek. Istnieje przekonanie, że smak wątrób tych ptaków nie odbiega w sposób istotny od smaku wątrób innych gatunków drobiu, a ich rosnące znaczenie wynikało raczej z budowy szyi, która pozwala na specyficzny sposób tuczu. Przeczytajmy zatem, co pisze o takim sposobie użytkowania ptaków Kohn (1858), który w XIX wieku opublikował książkę na temat chowu drobiu (pisownia oryginalna)„ Sztuka, aby wątroba urosła chcąc mieć wielkie wątroby gęsie, dobre do pasztetów stras-burskich, trzeba gęś wsadzić do wielkiego garnka bez dna, lub innego podobnego naczynia, w któremby się obrócić nie mogła; to naczynie tak powinno być ustawione, żeby gnój sam wypadał. Ciemność i tu koniecznie jest potrzebna. Gęś się ustawicznie karmi sposobem drugim; lecz bierze się do klusek mąka z kukurydzy, z marchwią ugotowaną zmięszaną. Po dwóch tygodniach tak zgrubiała, że trzeba częstokroć garnek potłuc aby gęś wydobyć. Takie wątroby bardzo są poszukiwane, a częstokroć jedna do 2 funtów waży. Pewnym środkiem dostania wielką wątrobę, jest mięszać proszek siarczyka antymonu, w ilości jednej łyżeczki od kawy do dziennej porcyi klusek. Zresztą można ten sam proszek mięszać do każdej innej paszy. Podczas tuczenia, nigdy gęsi świeżej wody brakować nie powinno. Bardzo korzystnie działa także tatarka surowa na wątrobę, i pisarz niniejszego, pasąc gęsi nią, miewał wątróbki białe, smaczne i tłuste, ważące do 2 funtów pruskiej wagi, i nieustępujące Strasburskim”.

 Foie Gras to  produkt finalny jak i smakiem, który w przypadku gęsich wątrób opisywany jest jako bogaty, maślany, i delikatny  Konsystencja foie gras jest zbliżona do konsystencji masła. Zwykle spożywane jest na surowo, niekiedy jednak, dla pogłębienia smaku, może być lekko podgrzane. Delikates ten zawiera dużo kwasu oleinowego oraz bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego traktowany jest jako pożywienie teraz to wiemy ,o wyraźnie korzystnym działaniu ochraniającym serce.