Wybiorą kulinarnego mistrza

Akcja Czas na gęsinę nie może odbyć się bez wyboru kulinarnego mistrza. Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę.

 

W ubiegłym roku "Królem Gęsiny 2014/2015” został Tomasz Dziura z Restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie za przepis na „Suszony filet z gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika”.

Szefowie kuchni po raz kolejny zachwycili różnorodnością przepisów i pokazali gęś w wielu, często niespodziewanych wydaniach. Około 500 przepisów najlepszych polskich szefów kuchni można znaleźć na stronie akcji: www.gesina.pl. Oprócz klasycznych gęsich udek czy piersi znaleźć tam można przepisy oparte na podrobach, jak np. „żołądki gęsie na puree z wędzonych ziemniaków i pieczonych korzennych buraczkach” Adama Chrząstowskiego (Ed Red, Kraków), „pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego” Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów), czy „żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz” Przemysława Bliskiego (Pod Nosem, Kraków). W zbiorze tym znajduje się również intrygujący “gęsi” deser Jacka Zagórnego z „Warsztatów Smaku” w Tychach: „fondant z gorzkiej czekolady na gęsim tłuszczu z kozim serem, pudrem z koziego sera i granitą z pietruszki”. Rozstrzygnięcie tegorocznego konkursu przewidziano w dzień Święta Niepodległości 11 listopada- czytamy na stronie organizatora akcji.

W tym roku wyniki na Króla Gęsiny zostaną ogłoszone 11 listopada. Wręczenie nagrody odbędzie się 13 grudnia podczas Terra Madre Slow Food Festival – na zakończenie VII już akcji „Gęsina na św. Marcina.

gesina.pl