Agata w gwarze ochweśnickiej, znanej w okolicy wielkopolskiego Ślesina, to po prostu gęś. Miasto znane niegdyś z hodowli gęsi, w listopadzie organizuje konkurs na najlepiej przygotowaną gęsinę.

Czytaj więcej...

W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawiamy naszą rodzimą mieszkankę - gęś pomorską. Jak sama nazwa wskazuje, nie trudno się domyślić, że jest to ptak wywodzący się i wyhodowany na Pomorzu przez uwczesnych małorolnych chłopów oraz służbę folwarczną. W czasach dzisiejszych jest to gatunek rozpowszechniony już w całej Polsce, a najbardziej (oprócz matecznika –województwa pomorskiego) w województwie opolskim, kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim.

Czytaj więcej...

Mamy nowego Króla Gęsiny 2015/16! Wygrał Adam Gabryszak z restauracji Spiżarnia Warmińska w Olsztynie za przepis: lody Jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej.

Czytaj więcej...