Do 1 grudnia trwa w tym roku XI edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser). Slow Food Polska w tym roku zaprosił do udziału ponad 100 restauracji.

Czytaj więcej...

Do 29 listopada można zgłosić się do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi.
Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, skierowane
są do rolników poszukujących alternatywnego dochodu dla swoich gospodarstw. Szkolenia
organizowane są w ramach dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.

Czytaj więcej...

Wyskubki, wydzirki, pierzoki, tak nazywało się towarzyskie darcie pierza. Dziś to zwyczaj rzadki, ale w niektórych miejscowościach wciąż żywy. W Bibiannie w gminie Malanów tradycja prababek przetrwała. Kultywują ją panie z koła gospodyń wiejskich.

Czytaj więcej...