Dziś w kuchni mistrzów czas na małą zmianę. Przedstawimy Państwu nietuzinkowego kucharza, artystę w swoim fachu, jednego z najlepszych na świecie wirtuozów kuchni, a będzie nim urodzony w Szwajcarii Kurt Scheller i przygotowane według jego przepisu danie: zupa z pierożkami wonton faszerowanymi żołądkami gęsimi.

Do przygotowania będą nam potrzebne kolejno części gęsi: skrzydła, udka, szyja i żołądki. Warzywa: marchewka, seler pietruszka (wszystko to pokrojone w kostkę), ponadto : zarumieniona cebula, 3 goździki, 3 liście laurowe, ziele angielskie oraz 3 żółtka i śmietanka 36%.

Mając te składniki rozpoczynamy przygotowanie zupy. Na początek robimy wywar: mięso z gęsi zalewamy wodą, dodając do niej kolejno warzywa plus liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia przez około 1,5 do 2 godzin (w międzyczasie przygotowujemy pierożki). Gęsie żołądki obieramy z błony, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Smażąc podlewamy żubrówką i dodajemy kawałek posiekanego imbiru. Następnie mielimy je z dwoma plastrami surowego schabu i doprawiamy dla smaku: solą, pieprzem, tabasco oraz dodajemy dwa żółtka. Mamy już więc farsz przygotowany do nadziana pierożków wonton.

Kolejny etap zaczynamy od przygotowanego wcześniej bulionu, który przecedzamy i dodajemy pierożki wonton. Gotujemy około 4 minut i po tym czasie przekładamy do miseczek. Pod koniec zaprawiamy zupę żółtkami roztrzepanymi z 36% śmietanką. Dodajemy mięso z ugotowanych udek oraz solimy dla smaku. Już na sam finisz można bardzo ładnie przystroić zupę- natką pietruszki. Smacznego!!

 

2smaki.pl

Tym razem udaliśmy się z wizytą do stolicy gęsi – Kołudy Wielkiej, miejscowości położonej na Kujawach, gdzie znajduje się Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny, w którym utrzymywana jest jedyna w Polsce i na świecie ferma zarodowa gęsi Białej Kołudzkiej. Na temat gęsi rozmawialiśmy z dr inż. Haliną Bielińską, kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi.

Czytaj więcej...

Dziś w cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawimy mieszkankę Ameryki Północnej, która swoje tereny lęgowe posiada na zachodniej części wyspy Banksa oraz po zachodniej stronie wybrzeża Hudsona. Tereny zimowania tych zwierząt, to głównie Kalifornia oraz Meksyk. Tym tajemniczym ptakiem jest śnieżyca mała, jedna z trzech występujących gatunków.

Czytaj więcej...