Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Chów gęsi w Polsce ma ponad trzystuletnią tradycję. Polska gęś znana jest na całym świecie, m.in. ze względu na wysoką jakość mięsa. Gęsina sprzedawana jest do Niemiec, Anglii, Szwajcarii i Danii, a puch i pierze także do Japonii, USA, Francji, Tajwanu oraz Szwajcarii i Niemiec.

 

Hodowla gęsi stała się popularna w czasach, gdy rocznie sprzedawano ponad 3,5 mln żywych ptaków, głównie do Prus. Do dzisiaj chów gęsi należy do ścisłej specjalizacji w produkcji drobiarskiej. W 2014 roku do odchowu w Polsce wylężono 6,5 mln piskląt gęsich.

Wartość polskich gęsi, to wysokie walory odżywcze ich mięsa, skład tłuszczu oraz znikome skażenie biologiczne i chemiczne. O wysokiej marce (jakości) puchu z tych gęsi decyduje unikalna budowa, sprężystość i bardzo dobre wyrośnięcie. Te walory jakościowe produktów polskiej gęsi, w dużej mierze są wynikiem także naturalnych metod ich utrzymania i tuczu. Gęsi od wczesnych dni odchowu korzystają z zielonych wybiegów, pastwisk i łąk. W żywieniu stosuje się urozmaicone dawki paszowe, bogate w śruty zbożowe- czytamy na portalu Rolnicze ABC.

Tłuszcz gęsi owsianych zaliczany jest do kategorii „zdrowszych tłuszczów zwierzęcych”, bogaty jest w jednonienasycony kwas oleinowy (około 42 proc.) i linolowy (ok. 20 proc.), arachidonowy (ok. 0,05 proc.) i linolenowy (ok. 0,4 proc.). Posiada zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i deficytowych składników mineralnych.

W produkcji gęsi na eksport poważnym konkurentem dla Polski są Węgrzy. A Niemcy to nasz główny importer mięsa gęsiego.

http://rolniczeabc.pl/285071,Ges-owsiana-tylko-z-polskich-rodow.html#axzz3mIOdryBL

Comments are now closed for this entry