Mięso drobiowe od kilku lat zyskuje na popularności, dobrze zapowiada się także nadchodzący rok. Zwyżka będzie oparta o rosnący eksport do krajów trzecich oraz o niewielką poprawę popytu wewnętrznego w Unii. To najważniejsze wnioski z ostatniego raportu Departamentu Obsługi Rolnictwa Zagranicznego amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa.
Oczekiwane wzrosty produkcji, względem zeszłego roku, mają mieć miejsce we wszystkich wiodących państwach unijnych, w tym szczególnie w Polsce, która jest liderem wśród członków Wspólnoty w produkcji mięsa drobiowego.Wpływ na dobrą kondycję produkcji drobiarskiej ma przede wszystkim spadek cen pasz, który poprawił konkurencyjność drobiarstwa oraz pozwolił na stosowanie wyższych marży. W przyszłym roku import ma pozostać niezmieniony, a eksport ma wzrosnąć.
Zdaniem ekspertów Brazylia i Tajlandia pozostaną głównymi, zewnętrznymi dostarczycielami mięsa drobiowego do Europy. Umowa handlowa między Unią Europejską i Ukrainą (DCFTA) prowadzi do istotnego wzrostu eksportu mięsa drobiowego z Ukrainy do Europy. FAS oczekuje, że dostawy z Ukrainy w 2016 roku przekroczą 37.000 ton.
I choć spożycie mięsa w Europie spadło, to mięso drobiowe, które opiera się temu trendowi. Jego spożycie na głowę jest stabilne lub nieznacznie rośnie.