Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

W 2016 roku wyprodukowano na świecie 89 i pół miliona ton mięsa drobiowego. Z zestawienia Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wynika, że trzej najwięksi producenci drobiu to Stany Zjednoczone, Brazylia oraz Chiny.

Wielkość produkcji w USA w zeszłym roku wyniosła 18,3 mln ton, co oznacza ponad dwudziestoprocentowy udział w globalnej podaży. W Brazylii produkcja ukształtowała się w 2016 roku na poziomie 13,6 mln ton, a w Chinach wyniosła 12,7 mln ton. Czwartym obszarem, pod względem wielkości wytwarzania mięsa drobiowego, była Unia Europejska, na terytorium której wyprodukowano 11 mln ton drobiu. Dystans między czołową czwórką a innymi dużymi producentami drobiu jest znaczący. Miejsca od piątego do dziesiątego w rankingu produkcji zajęły odpowiednio: Indie (4,2 mln ton), Rosja (3,8 mln ton), Meksyk (3,3 mln ton), Argentyna (2,1 mln ton), Turcja (2 mln ton) i Tajlandia (1,8 mln ton).

Przypomnijmy, że w 2016 roku wyprodukowano w Polsce ponad 2.268 tys. ton mięsa drobiowego czyli o 12,8 proc. więcej niż w 2015 roku. Produkcja mięsa kurcząt rzeźnych wyniosła prawie 1.850 tys. ton, co oznacza, że była o ponad 13 procent wyższa niż rok wcześniej. Wyniki polskiej produkcji plasują nas na siódmym miejscu na świecie.

Źródło: KIPDiP

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież