Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
Wt, Paź

Płaskonos Czarnolicy to kolejny gatunek kaczki, który zamieszkuje głównie Australię. Widywany jest również w Nowej Zelandii i Tasmanii.

Dorosły kaczor w szacie godowej ma głowę oraz szyję barwy szaroniebieskiej. Dziób jest czarny, a nasada zakończona jest pionowym paskiem. Pierś ptaka jest biała z charakterystycznym czarnym nakrapianiem. Brzuch oraz boki ciała są rdzawo kasztanowate, również pokryte czarnymi plamkami. Oczy żółte a nogi pomarańczowe. Samica jest w bardziej stonowanych kolorach i właściwie całe ciało ma w kolorze płowobrązowym. Oczy są brązowe, a nogi szarozielone. W szacie spoczynkowej kaczor jest barwami zbliżony do samicy.

Okres rozrodczy płaskonosa na kontynencie australijskim trwa od sierpnia aż do grudnia. W Nowej Zelandii zaczyna się w październiku. Gniazda budują w okolicach niedużych akwenów wodnych zazwyczaj na ziemi wśród wysokiej roślinności. Samica znosi od 9 do 13 jaj koloru kremowego. Samica wysiaduje je około 25 dni. Po wykluciu młode żerują wraz z matką na niewielkich płyciznach. Młode osiągają samodzielność i zdolność do lotu po 70 dniach. Rozmnażać się mogą po ukończeniu 1 roku życia.

Młode żerując na płyciznach pożywiają się głównie planktonem. Dorosłe osobniki wzbogacają swoją dietę o zielone części roślin, wodne owady, małe mięczaki oraz nasionami.

Płaskonos czarnolicy jest bardzo rzadko spotykany w hodowli. Zbyt duże wymagania lokalowe są problemem i zniechęcają do zakupu tego gatunku. Wymagają one dużego zbiornika wodnego z bagnistym brzegiem i bogatym w roślinność przybrzeżną. Dodatkowo w czasie lęgów należy zapewnić im spokój co dodatkowo wiąże się ze stworzeniem dla nich wybiegu wolnego od innych gatunków ptaków.

 

 

Aviornis.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież