Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Świstun zwyczajny to gatunek średniej wielkości kaczki wędrownej. Jego głównym siedliskiem jest Eurazja Północna. Zimy natomiast spędza na zachodzie Europy w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Południowej. W naszym kraju niewielka liczba par gniazduje na północy. Pojedyncze pary można również spotkać w innych zakątkach Polski.

Świstun posiada krótki dziób oraz okrągłą głowę z wypukłym czołem. W szacie godowej głowa samca jest koloru kremowego. Szyja oraz pierś są różowo-popielate z charakterystycznym poprzecznym prążkowaniem. W szacie spoczynkowej głowa, szyja  i boki są w jednakowym ciemnobrązowym kolorze. Samica ubarwiona zdecydowanie mniej jaskrawo. Posiada odcień brązowy lub brązowo-szary z licznymi ciemniejszymi plamkami.

Zamieszkują duże jeziora, rzeki, stawy, a nawet tereny bagienne. Miejsca te muszą być zaopatrzone w gęstą roślinność, która stanowi pożywienie oraz naturalną barierę ochronną dla tych ptaków.

Świstuny dobierają się w pary już na zimowiskach. Samica buduje gniazdo w ziemi zawsze w pobliżu wody. Wyścieła je puchem oraz drobnymi gałązkami. Znosi od 4 do 14 jaj pomiędzy miesiącami majem i lipcem. Matka wysiaduje je około 28 dni. W tym czasie samiec zawsze znajduje się w pobliżu broniąc dostępu do gniazda innym osobnikom. Zaraz w pierwszym dniu po wykluciu samica prowadzi młode w kierunku wody. Zdolność do lotu osiągają po 45 dniach.

Ptaki te są wegetarianami i ich dieta w 90% procentów składa się z roślin oraz innych ich części. Niewielka ilość spożywanych pokarmów to drobne owady oraz mięczaki.

Świstun nadaje się do wybiegu wielogatunkowego. Posiadając wolierę zaopatrzoną w zbiornik wodny oraz czysty i zadbany trawnik, można nawet hodować nawet kilka par tego gatunku.

 

 

Jerzygrzesiak.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież