Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Jak sama nazwa wskazuje Świstun Chilijski zamieszkuje Amerykę Południową. Dokładnie występuje  w południowym Chile i na Falklandach. Populacja, która występuje najdalej na południu zimuje w Argentynie. Pozostałe gatunku prowadzą raczej osiadły tryb życia.

Ubarwienie samca oraz samicy jest bardzo podobne. Przednia część głowy do wysokości ucha jest biała. Wierzch głowy i tył szyi jest koloru czarnego, natomiast boki głowy mają zielony połyskujący pas. Pierś kaczki jest w poprzeczne czarne prążki. Boki ciała są rdzawo –kasztanowate. Na grzbiecie ma wydłużone czarne pióra z białymi obwódkami. Brzuch biały, nogi szare. Kaczki te mają charakterystyczny donośny gwiżdżący głos.

W naturalnym środowisku spotkamy je w jeziorach, rzekach z wolno płynącym nurtem oraz rozległych mokradłach. Gniazdo budują zwykle na ziemi, w pobliżu akwenu wodnego i pod osłoną roślinności. Samica znosi od 5 do 8 jaj koloru białego, które wysiaduje przez około 26 dni. W odróżnieniu od wielu innych gatunków kaczek w tym wypadku samiec pomaga matce wychować młode osobniki.  50 dni od wyklucia są one w pełni samodzielne.

Dieta Świstuna Chilijskiego jest bogata przede wszystkim w rośliny. Głównym pożywieniem są wodorosty oraz inne rośliny wodne. Podczas żeru na lądzie podobnie jak gęsi skubią trawę. Rzadziej w ich diecie można spotkać organizmy zwierzęce.

Pierwsze osobniki tego gatunku trafiły do Londynu w 1870 roku. Później kolejno przeniesione zostały do Francji oraz innych europejskich państw. Gatunek ten jest odporny, łatwy w utrzymaniu, dlatego szczególnie polecany dla początkujących hodowców.

 

 

 

Ptakiozdobne.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież