Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

Chiny otworzyły się na import mięsa drobiowego z Polski. To efekt starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także polskiej dyplomacji i resortu rolnictwa.

Przypomnijmy, Chiny zdecydowały o wstrzymaniu eksportu, po tym jak odkryto w Polsce ogniska ptasiej grypy.  Jak podaje Krajowa Rada Drobiarska, Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. Jest to duża szansa dla polskich producentów mięsa drobiowego.

Z satysfakcją informujemy o otwarciu rynku chińskiego. Wspólnie ze służbami weterynaryjnymi pracowaliśmy nad tym szczególnie intensywnie w ostatnich miesiącach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza od dawna uznawała współpracę z Chinami za jeden z priorytetów i jedną z największych szans dla polskiej branży drobiarskiej. Sukces nie byłby możliwy bez wsparcia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz polskich służb dyplomatycznych. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję za to wsparcie. Eksport do Chin to dla polskiego drobiarstwa dopiero początek rozwoju na tym rynku – liczymy na szersze otwarcie i wierzymy, że resort rolnictwa dalej będzie wspierał działania KRD-IG w tym zakresie –  mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

 

Chiny są największym i najważniejszym rynkiem dla polskiego mięsa drobiowego.

 

Źródło: KRD-IG

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież