Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
16
Wt, Sty

O barierach w handlu drobiem, o szansach dla polskich producentów drobiu Krajowa Rada Drobiarstwa rozmawiała m.in. z Birthe Steenberg z Association of Poultry Processors and Poultry Trade.

Brithe Steenberg przyznała też, że Polska to największy producent drobiu w Europie i oczywiście choćby z tego powodu jest bardzo ważnym graczem na międzynarodowym, a nawet światowym rynku. Dla Unii Europejskiej polscy producenci drobiu są więc niezwykle istotni.

Jednym z istotnych tematów była grypa ptaków. Cały czas prowadzimy intensywne działania na rzecz zbliżenia Polski z rynkami, które wstrzymały import drobiu z powodu występowania grypy ptaków. Jesteśmy otwarci na dyskusję o kontynuacji współpracy, zwłaszcza, że w przypadku krajów trzecich nie ogranicza nas już prawo międzynarodowe blokujące możliwości eksportu. Polska, zgodnie z przepisami OIE (Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt), od 20 lipca 2017 roku posiada status kraju wolnego od grypy ptaków- mówił Łukasz Dominika, KRD-IG.

Steenberg mówiła m.in. o wolnym handlu z krajami Mercosur, spośród których bardzo ważnym graczem jest Brazylia, eksportująca duże ilości drobiu do Europy. Obecnie 25% fileta drobiowego w Europie pochodzi z krajów trzecich. Uważam to za spory problem, gdyż w Unii Europejskiej produkowane jest mięso bardzo wysokiej jakości, bezpieczne, o najlepszych standardach środowiskowych - informowała KRD-IG Brithe Steenberg. Sekretarz zwróciła uwagę, że drób europejski jest nieco droższy, ale warto wybrać jakość.

a.v.e.c. i KRD-IG przypominają również o powołaniu specjalnej grupy roboczej do spraw komunikacji, która ma na celu wymianę doświadczeń. Współcześni konsumenci, odcięci od wiejskiego świata, którego nigdy nie mieli szansy dobrze poznać, mają mocno zafałszowany obraz rolnictwa, w tym hodowli i produkcji zwierząt. To stanowi z kolei pożywkę dla strachu i kreowania wspomnianego negatywnego wizerunku. Dlatego planujemy wykorzystać naszą platformę komunikacji także do edukacji w tym obszarze- mówiła Steenberg.

 

 Cała rozmowa dostępna jest na www.KRD-ig.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież