Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Francja i Włochy zgłaszały w tym roku zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu.

Coraz bardziej niepokoi różnorodność pojawiających się szczepów wirusa. Najnowsze dwa zgłoszenia  francuskich władz z ubiegłego tygodnia dotyczą przypadków zakażeń wirusem o niskiej patogenności podtypów H5N5 i H5N1 w regionie Kraj Loara- czytamy na portalu kipdip.org.pl. Wirus atakuje głównie stada kaczek.

Także w tym roku wirus zaatakował we Włoszech, w regionie Lombardia. Lokalne władze informowały o wybuchu trzech ognisk choroby, w tym dwóch na fermach utrzymujących kury nioski i jednym dotyczącym stada indyków rzeźnych.

Na szczęście obecny sezon grypowy jest znacznie łagodniejszy niż w poprzednich latach. Kryzys jaki spotkał francuskich producentów foie gras,  pomimo kosztów które trzeba było ponieść,  skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości- informuje kipdip.

źródło: kipdip.org.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież