Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Podobnie jak wełna, puch jest jednym z tych izolatorów, które matka natura doskonali od tysiącleci. Pomimo tego, że surowce syntetyczne, wytworzone przez człowieka są coraz lepszej jakości, żaden z nich nie dorównuje puchowi. Chodzi o jego lekką wagę, ciepło, które wytwarza i pakowność.

Puch pochodzi z gęsi lub kaczek. Różne rasy kaczek i gęsi dają różne rodzaje puchu. Często wypełnienia kurtek i śpiworów stanowi nie tylko puch, ale i pierze. Od proporcji zależy jakość i cena. Aby produkt uznać za puchowy w USA, musi zawierać co najmniej 75% puchu.

Choć puch jest doskonałym izolatorem, są okoliczności, w których może stracić swoje właściwości. Jego piętą achillesową jest wilgoć. Jeśli puch przesiąknie wodą, włókna sklejają się, puch traci swoje właściwości.Wielu producentów stosuje obecnie specjalną technologię, która ułatwia walkę z wilgocią. Kontrowersje budzi pozyskiwanie puchu. Puch jest produktem ubocznym przemysłu mięsnego. Nie zawsze jednak można śledzić łańcuch dostaw i tym samym trudno ustalić czy puch pochodzi z tzw. Żywych podskubów czy też nie. W tym celu m.in. wprowadzono certyfikat RDS, który gwarantuje, że zwierzęta traktowano humanitarnie. Dawno minęły czasy, kiedy można po prostu uścisnąć komuś rękę i powiedzieć: Świetnie, wszystko, to co mówisz, jest ok. Wymyśliliśmy te środki monitorowania, które uwzględniają audyty w miejscu hodowli - mówią producenci.  

 

https://www.outsideonline.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież