Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Krajowa Rada Drobiarstwa odwiedziła Chiny. Jej przedstawiciele debatowali na temat wznowienia współpracy handlowej z Państwem Środka w zakresie eksportu polskiego mięsa drobiowego oraz

omówili potencjał eksportowy rodzimej branży drobiarskiej.

 

Takie misje jak ta w Szanghaju, w  których uczestniczyła reprezentacja najważniejszych przedstawicieli branży drobiarskiej na czele z KRD-IG, według znawców tamtejszego rynku, istotnie przyczyniają się do osiągnięcia założonych celów. Ponowne otwarcie Chin dla polskiego drobiu oraz rozszerzenie asortymentu produktów, a także listy eksporterów uprawnionych do wysyłek mięsa drobiowego do Państwa Środka, to jedno z  kluczowych zadań KRD-IG- mówią przedstawiciele Izby.

 

 Podsumowując należy jasno powiedzieć, że zarówno KRD-IG, jak i  Resort Rolnictwa, nie osiągnęły tym razem zakładanego sukcesu jakim byłoby podpisanie protokołu bilateralnego, umożliwiającego wznowienie eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin. Przed nami dalsza batalia o  największy i jeden z najbardziej lukratywnych rynków eksportowych na świecie. Mamy w planach kolejne działania zmierzające do osiągnięcia tego celu – mówi Łukasz Dominiak.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież