Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Porozumienie w sprawie żywienia drobiu podpisały Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza i Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku  i Roślin Białkowych.

Porozumienie dotyczy m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej. To alternatywa dla pochodzącej z importu soi. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń.

Wydarzeniu towarzyszyła debata dotycząca zrównoważonego rozwoju polskiego rolnictwa. Spotkanie było pierwszym krokiem do realizacji projektu, który zapewni Polsce tzw. bezpieczeństwo białkowe, czyli możliwość wykorzystywania w żywieniu drobiu białka z krajowych upraw- informuje KRD-IG.

Misją KRD-IG jest działanie na rzecz ochrony interesów polskich rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora  rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu- skomentował wydarzenie Piotr Kulikowski, Prezes KRD-IG.

 

Źródło: KRD-IG

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież