Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Świstun zwyczajny to gatunek średniej wielkości kaczki wędrownej. Jego głównym siedliskiem jest Eurazja Północna. Zimy natomiast spędza na zachodzie Europy w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Południowej. W naszym kraju niewielka liczba par gniazduje na północy. Pojedyncze pary można również spotkać w innych zakątkach Polski.

Więcej artykułów…