Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

VI Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska odbyło się w Dworze Stary Chotów w Chotowie (powiat kaliski). W trakcie uroczystości przyjętych zostało 3 nowych członków Sieci, a wśród nich   restauracja „P jak Pyszne” z Kępna, która charakteryzuje się kuchnią tradycyjną z elementami nowych smaków oraz menu związanym z wydarzeniami kulinarnymi jak gęsina na św. Marcina.

Krajowa Rada Drobiarska- izba Gospodarcza zorganizowała konferencję "Polska Branża Drobiarska w obliczu nowych wyzwań”. Dyskutowano o chowie drobiu w Polsce i Unii Europejskiej oraz o budowaniu świadomości społecznej w kontekście coraz wyższych wymagań konsumentów.

Puch jest wysoko ceniony za właściwości izolacyjne i trwałość, zapewnia największe ciepło przy najmniejszej wadze. Niestety często ptaki, z których pozyskiwany jest puch,  są karmione siłowo lub podskubywane.  A to jest stresującym i bolesnym przeżyciem. W wyniku globalnej świadomości tych okrutnych i nieludzkich praktyk powstał Responsible Down Standard (RDS).

Więcej artykułów…