Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Dwudziestu sześciu nominowanych ubiegało się w tym roku o laury „Rolnika Pomorza i Kujaw”. Ostatecznie nagrody przyznano dziewięciu najlepszym rolnikom w pięciu kategoriach produkcji roślinnej i zwierzęcej. Tytuł „Rolnika Pomorza i Kujaw” otrzymał Andrzej Klonecki, prezes Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej w kategorii ekologicznego chowu gęsi.

W kolejnym artykule naszego „Gęsiego” kącika przedstawiamy rodowitą mieszkankę terenów świętokrzyskich – gęś kielecką. Nasza tytułowa bohaterka została zakupiona w latach siedemdziesiątych z dwóch wsi z południa Polski – Marianów i Boduszów. Tradycyjnie po poddaniu gatunku oceną ekspertów w roku 1973 została włączona w program ochrony zasobów genetycznych populacji gęsi.

Od 3 do 6 marca odbywa się Festiwal Ptaków w San Diego.To już jego 20. edycja.  To okazja do zapoznania się z różnorodnością gatunków ptaków, z ich życiem i zwyczajami. W programie przewidziano wycieczki, zajęcia fotograficzne, obserwację ptaków i wykłady oraz aukcję. Prace na aukcję przekazali sponsorzy, lokalni rzemieślnicy, przedsiębiorcy.

Slow food to bezsprzecznie hasło 2016 roku. To właśnie teraz nadeszła pora na delektowanie się – nie tylko – smakiem potraw, ale także samym ich przygotowaniem oraz finalnym wyglądem na talerzu. Przykładamy wagę do każdego szczegółu i sposobu podania, jednocześnie nie pomijając walorów odżywczych potraw. Co i w jakiej formie powinno zagościć na talerzach wszystkich fanów kuchni w odsłonie slow?

Kolejną mieszkanką wschodnich granic Polski jest gęś biłgorajska. Jak wygląda geneza powstania gatunku? Otóż pierwsze okazy zakupiono kolejno w 1971 i 1973 roku od gospodarzy indywidualnych we wsiach położonych w okolicach Biłgoraju (stąd nazwa gatunku) oraz w likwidowanej fermie w Uhursku.

Więcej artykułów…