Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Tym razem bohaterką cyklu „Z gęsią przez świat” jest gęś kubańska. Sprowadzona w latach 70 XX wieku z Rosji,   wywodząca się od gęsi łabędzionosej, dzięki swojej niesamowitej odporności na warunku klimatyczne i bytowe bardzo szeroko rozpowszechniła się w hodowli.

Gęś owsiana nie na darmo nosi swoja nazwę. Ptaki żywione są bowiem owsem. Dzięki temu zyskują wysoką wartość dietetyczną, ale i dobrej jakości puch i pierze.

Polskie drobiarstwo, to branża, która rozwija się nieprzerwanie. W ciągu ostatnich 10 lat produkcja drobiu wzrosła niemal trzykrotnie, do 2,5 mln ton rocznie- czytamy na portalu Krajowej Rady Drobiarstwa.

Więcej artykułów…