Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Polska jest jednym z największych w Europie producentów wysokiej jakości mięsa gęsiego. Ale za to tradycja podawania gęsiny na polskich stołach prawie zniknęła. Dziś 90% gęsiny trafia do niemieckiego sąsiada.

Wyskubki, wydzirki, pierzoki, tak nazywało się towarzyskie darcie pierza. Dziś to zwyczaj rzadki, ale w niektórych miejscowościach wciąż żywy. W Bibiannie w gminie Malanów tradycja prababek przetrwała. Kultywują ją panie z koła gospodyń wiejskich.

W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawiamy dziś gęś zamieszkującą tereny północnej Skandynawii oraz Azji. Można ją podzielić na dwa podgatunki, zgodnie z miejscem ich zimowania. Europejski naturalnie występuję w okolicach basenu Morza Czarnego, populacja azjatycka w Chinach. W Polsce pojawiają się dość rzadko, a jeżeli tak to raczej na jesieni niż wiosną. Populacja ptaka z roku na rok spada. Poznajcie bliżej gęś małą.

Więcej artykułów…