Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

W cyklu „ Z gęsią przez świat” przedstawiamy ptaka zamieszkującego tereny Azji, a dokładnie Mongolii, północną część Chin oraz okolice Syberii. Dziś bliżej przyjrzymy się jednej z najpiękniejszych gęsi, udomowionej już w Chinach w X wieku, która stamtąd kolejno trafiła do innych części kontynentu oraz Europy. Przedstawiamy gęś łabędzionosą zwaną również Garbonosą ze względu na charakterystyczny wygląd.

Polska jest jednym z największych w Europie producentów wysokiej jakości mięsa gęsiego. Ale za to tradycja podawania gęsiny na polskich stołach prawie zniknęła. Dziś 90% gęsiny trafia do niemieckiego sąsiada.

Wyskubki, wydzirki, pierzoki, tak nazywało się towarzyskie darcie pierza. Dziś to zwyczaj rzadki, ale w niektórych miejscowościach wciąż żywy. W Bibiannie w gminie Malanów tradycja prababek przetrwała. Kultywują ją panie z koła gospodyń wiejskich.

Więcej artykułów…