Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Agata w gwarze ochweśnickiej, znanej w okolicy wielkopolskiego Ślesina, to po prostu gęś. Miasto znane niegdyś z hodowli gęsi, w listopadzie organizuje konkurs na najlepiej przygotowaną gęsinę.

W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawiamy naszą rodzimą mieszkankę - gęś pomorską. Jak sama nazwa wskazuje, nie trudno się domyślić, że jest to ptak wywodzący się i wyhodowany na Pomorzu przez uwczesnych małorolnych chłopów oraz służbę folwarczną. W czasach dzisiejszych jest to gatunek rozpowszechniony już w całej Polsce, a najbardziej (oprócz matecznika –województwa pomorskiego) w województwie opolskim, kujawsko-pomorskim oraz wielkopolskim.

Mamy nowego Króla Gęsiny 2015/16! Wygrał Adam Gabryszak z restauracji Spiżarnia Warmińska w Olsztynie za przepis: lody Jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej.

Jeszcze dwa dni pozostały do zakończenia konkursu dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny. a wszystko w ramach trwającej akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina".

Złote Półgęski rozdane. Nagroda dla małego producenta powędrowała do Haliny Iwickiej za półgęsek z Borów Tucholskich, wśród dużych producentów najlepszy okazał się gęsiuk produkowany przez Drosed. Najlepszą potrawę – gęś nadziewaną pieczoną przygotowała Mirosława Wilk.

Więcej artykułów…