Gęś według kulinarnych mistrzów: sałatka landaise według Charlesa Daigneaulta

Dziś w cyklu kulinarnych mistrzów gościmy „artystę” prosto z Kanady, uczestnika polskiej edycji MasterChefa. Przedstawiam Państwu Charlesa Daigneaulta oraz jego typowo francuskie danie – sałatkę landaise.

Danie można podzielić na dwie części. W pierwszej powiemy jak wykonać sałatkęi, w drugiej powiemy jak przygotować sos vinaigrette. Potrzebne nam będą niezbędne składniki, z których wykonamy sałatkę, a należą do nich: 4 plastry foie gras, pierś z gęsi, 4 jajka, pomidory koktajlowe, 100 g boczku wędzonego, czerwona cebula, mix sałat, bagietka, olej roślinny, masło oraz przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn. Składniki potrzebne do sosu vinaigrette: musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek oraz miód.

Na początek zabieramy się za przygotowanie dania głównego. Plastry foie gras przyprawiamy solą, pieprzem pruszymy mąką i smażymy na odrobinie gorącego tłuszczu, po około półtorej minuty z każdej strony. Pierś z gęsi posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy                         z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym. Mięso musi osiągnąć piękny złocisty kolor. Mając tak przygotowaną pierś, pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 do 12 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy w plastry. Boczek kroimy w plastry i wysmażamy z niego tłuszcz. W między czasie gotujemy jajko i przygotowujemy bagietki w tosterze lub piekarniku.

Czas na sos vinaigrette. W misce lub innym naczyniu mieszamy musztardę dodając do niej sól oraz pieprz. Następnie powoli mieszając dolewamy ocet winny, miód oraz na sam koniec oliwę z oliwek (cały czas mieszając). Jeżeli uważamy, że sos jest słabo doprawiony można dodać do niego przyprawy dla lepszego smaku. Do miski z sosem wkładamy mix sałatek                                                      i mieszamy.

Podajemy w następujący sposób: Sałaty kładziemy na talerzu w towarzystwie pomidorków, pokrojonej w kostkę cebuli, skwarków z boczku. Ugotowane jajka układamy wokół upieczonej piersi. Na całość kładziemy grzankę a na niej plaster foie gras. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.

 

Ttv.pl