Kulinarny konkurs

Ruszają przygotowania do corocznej akcji Gęsina na Świętego Marcina, a Stowarzyszenie Zachodniopomorskie Smaki Slow Food Szczecin organizuje konkurs kulinarny.

 

Konkurs odbędzie się 7 listopada w Restauracji „Hotel Park”. Mogą w nim uczestniczyć zakłady gastronomiczne, restauracje, osoby fizyczne, członkowie stowarzyszeń i organizacji pozarządowych.

Chodzi o to, żeby powrócić do tradycji i przywrócić gęsinę na polskie stoły. Udało się z indykiem, uda się z gęsią. Jesteśmy przecież największym producentem tego mięsa w Europie. Paradoks polega na tym, że my średnio jemy ok. 40g gęsiny rocznie na mieszkańca, a walory smakowe tego mięsa są nie do przecenienia- informują organizatorzy konkursu.

 

Zgłoszenie uczestnictwa w konkursie należy złożyć telefonicznie 601 286 531 lub mailowo na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dnia 01.11.2015.