KRUPNIK NA GESI

 

Dla 8 osób
Przygotowanie: 5 godzin

korpus, skrzydła i podroby z 1 gęsi
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
2 korzenie pietruszki
2 selery korzeniowe
2 marchewki
2 cebule dymki
1/2 kg kaszy jęczmiennej
20 g suszonych grzybów, namoczonych
świeży lub suszony lubczyk do smaku

Myjemy korpus, skrzydła i podroby gęsi. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozgnieciony czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, aż podroby będą miękkie, a rosół - esencjonalny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru korpus, skrzydła i podroby, a dodajemy pokrojone w jednocentymetrową kostkę warzywa i gotujemy 30 minut do miękkości.
Kaszę i grzyby gotujemy osobno z dodatkiem soli i pieprzu (kaszę według instrukcji na opakowaniu, grzyby - przez godzinę). Odcedzamy i dodajemy do wywaru razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki podrobami oraz gęsiną ze skrzydeł i korpusu. Doprawiamy lubczykiem. Podajemy w miseczkach.

Zrodlo:magazyn-kuchnia.pl