Gęś według kulinarnych mistrzów: gęś faszerowana kaszą według Tomasza Jakubiaka

Gęś faszerowana kaszą według Tomasza Jakubiaka pojawi się dziś w cyklu „Gęś według kulinarnych mistrzów”. Przedstawiamy danie wybitnego kucharza oraz dziennikarza kulinarnego. Znane przede wszystkim z programu firmowanego jego nazwiskiem – „Jakubiak w sezonie”.

 

Składniki potrzebne do wykonania potrawy: 1 sztuka dużej gęsi, gęsie wątróbki około 200g, 1 pęczek natki pietruszki, 3 sztuki jajek, skórka z pomarańczy, kilka suszonych grzybów, garść majeranku oraz tytułowa kasza gryczana w liczbie 3 do 4 szklanek. Możemy przejść do wykonania potrawy.

Na początku myjemy i oczyszczamy mięso, gęś rozcinamy wzdłuż grzbietu i staramy się wyciąć jak najwięcej kości i piersi. Nóżki oraz skrzydełka zostawiamy. Mięso nacieramy w środku solą oraz przygotowaną wcześniej skórką pomarańczy i zostawiamy w lodówce, najlepiej na kilka godzin a nawet na noc.

W garze robimy wywar z grzybów, kości, piersi i podrobów. Gotujemy wszystko przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy wodę zostawiamy natomiast podroby, które drobno kroimy. Kaszę gryczaną zaciągamy jednym jajkiem wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem w proporcji 1:2. Do całości dodajemy wcześniej posiekane podroby i mięso. Gdy nasza kasza będzie ugotowana, studzimy ją i dodajemy resztę pozostałych jajek i natkę pietruszki.

Mając już farsz, nakładamy go do środka gęsi, a skórę zaszywamy. Mięso nacieramy majerankiem i na odpowiednim naczyniu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Co jakiś czas doglądając pieczemy przez 3 do 4 godzin. Po tym czasie sprawdzamy mięso, które powinno idealnie nadawać się do spożycia w gronie bliskich lub przyjaciół.

 

 

Doradcasmaku.pl