Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Dziś zgodnie z tym co nakazuje nasza tradycja mistrzów kuchni przedstawiamy kolejnego z nich. Magda Gessler gwarantuje nam najlepsze wrażenia podczas pracy i niesamowity produkt finalny jakim będzie gęś pieczona z jabłkami miodowymi.

 

Na początku zaznaczę, że przygotowanie dania nie jest proste. Zacznijmy od zakupu produktów, które będą nam potrzebne do wykonania dania: 4 jabłka (najlepiej szare renety), 1 szklanka miodu pitnego trójniak, 1 gęś owsiana z Bogusławic (od 4 do 5 kilogramów) oraz dla przyprawy sól i majeranek.

Przystępujemy do wykonania dania. Na początek zajmiemy się jabłkami. Obieramy je, oczyszczamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Po przygotowaniu wrzucamy do miseczki i zalewamy pitnym miodem – zostawiamy tak na kilka godzin.

Następnie umytą i osuszoną gęś nacieramy od środka i na zewnątrz solą i majerankiem. Do środka wkładamy jabłka namoczone w miodzie. W ten sposób przygotowanego ptaka wkładamy do brytfanny . Następnie rozpoczynamy pieczenie, które trwa 3 godziny. Godzinę w temperaturze 250 stopni, a na resztę czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Podczas pieczenia mniej więcej co 15 minut polewamy mięso wytopionym z niego tłuszczem. Jeśli nasza gęś jest tłusta warto ponakłuwać ją widelcem, aby szybciej wytopił się smalec. Po skończeniu pieczenia przetrzymujemy jeszcze mięso przez kilkanaście minut w piekarniku, a potem układamy na półmisku.

Produkt finalny podajemy wraz z jabłkami przełożonymi do oddzielnej miseczki. Smacznego

 

 

 

Targsmaku.pl