Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Dziś w cyklu „Sposób na gęś” przedstawimy przepis wybitnej polskiej znawczyni kuchni - Ewy Wachowicz. Jest to kolejne już danie naszego gościa w kąciku kulinarnym, które pragniemy państwu przedstawić, tym razem jest to gęś pieczona z jabłkami i porami.

 

Jest to potrawa doskonała na przyjęcie dla sześciu osób. Czas wykonania wynosi około czterech godzin, a składniki potrzebne do wykonania to: 1 młoda gęś (około 3 kilogramów), 6 jabłek, 300 g porów, 100 g rodzynek, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki majeranku, 1 kieliszek białego wytrawnego wina.

Danie to jest znakomite wraz z dodatkiem jakim jest surówka, produkty do jej wykonania to : 1 główka kapusty, 2 jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, ½ cebuli oraz 2 łyżki oleju rzepakowego.

Na początek zajmiemy się przygotowaniem mięsa. Gęś dokładnie myjemy i osuszamy, nacieramy solą i majerankiem na zewnątrz i wewnątrz ,odstawiamy w chłodne miejsce na około 3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W międzyczasie rodzynki sparzamy i odsączamy, pora obieramy z zewnętrznej warstwy i kroimy w plastry. Z jabłek wybieramy pestki i kroimy w ćwiartki. Wcześniej przygotowane produkty, czyli por, jabłka, rodzynki, miód łączymy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zaszywamy w gęsi i kładziemy do piekarnika na około 2-3 godziny. Średnio co 15 minut mięso polewamy wodą i winem, a później wytworzonym z niej sosem. Gęś pieczemy po połowie czasu na piersi i odwróconą. Gdy zacznie się za bardzo przyrumieniać możemy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni.

Kiedy mięso mamy już gotowe można przystąpić do robienia surówki. Kapustę drobno szatkujemy, przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka  ścieramy na tarce. Całość delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oleju i dla smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Do naszego gotowego dania można podać ziemniaczki lub kluski śląskie. Smacznego.

 

Trawkacytrynowa.pl