Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Sposób na gęś według Pascala Brodnickiego to tym razem piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi – czyli coś egzotycznego co zachwyci naszych gości.

 

Składniki potrzebne do wykonania gnocchi: 1 kilogram ziemniaków w łupinach, sól, 1 jajko, pieprz, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 350 g mąki, olej, świeże posiekane zioła – najlepiej oregano lub bazylia.

Syrop z cytrusów wykonamy z 3 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżek miodu, soku z 1 grejpfruta, soku z 1 pomarańczy, ponadto sól, pieprz i 3 łyżeczki posiekanej mięty.

Produkty do przygotowania piersi z gęsi: 4 piersi z gęsi, sól, pieprz oraz 3 łyżki oliwy z oliwek.

Ziemniaki pieczemy z dodatkiem soli w temperaturze około 180 stopni przez 1,5 godziny, aż osiągną potrzebną miękkość, wtedy obieramy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do całości dodajemy jajka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajmy mąki i formujemy jak ciasto w kulkę, którą przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto w kawałki na wzór kopytek – gotujemy                   w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aż do wypłynięcia. Gnocchi gotowe, zabieramy się za wykonanie syropu.

Do niewielkiego naczynia zbieramy ocet balsamiczny, sok z grejpfruta i pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na zmniejszonym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekane liście mięty oraz dla smaku pieprz i sól.

Jeżeli chodzi o przyrządzenie samych piersi to doprawiamy je solą i pieprzem. Grillujemy je na specjalnej patelni z każdej strony z niewielką ilością oliwy po około 5 minut. Następnie piersi wkładamy na blaszkę i do piekarnika na około 7 minut. Gotowe!

W jaki sposób podajemy te wieloskładnikowe danie? Pierś kroimy w plastry, polewamy syropem, a na wierch posypujemy świeżą miętą. Następnie układamy gnocchi, polewając je niewielką ilością oliwy z oliwek, na wierzch posypujemy posiekanymi ziołami. Smacznego

 

 

Kuchnialidla.pl