Kolejna potrawa i kolejny mistrz kuchni przed nami. Zapraszamy na wyjątkową ucztę wraz z wirtuozem gotowania jakim będzie dziś w naszym kąciku Robert Sowa, który zaprasza nas do wykonania przepysznej potrawy z jego przepisu – żurawinowe brioszki z pasztetem z gęsich wątróbek.
Porcje, które państwu podamy powinny starczyć na wykonanie 16 brioszek, czyli uczta mniej więcej dla czterech osób. Produkty potrzebne do wykonania broszek to: 150 g pasztetu z gęsi 500 g mąki, 3 jajka, 1 żółtko, 100 ml letniego mleka, 150 g masła, 4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej, ½ kostki drożdży, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli oraz masło do wysmarowania foremek. Kolejne składniki zostaną wykorzystane do wykonania galaretki żurawinowej, a są to: 3 płatki żelatyny, 5 łyżek porto, 3 gałązki tymianku oraz 200 ml soku żurawinowego.
Najpierw zaczniemy od przygotowania galaretki żurawinowej. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Porto zagotowujemy wraz z tymiankiem i przelewamy przez sito. W otrzymanym płynie rozpuszczamy żelatynę. Do całości dolewamy sok żurawinowy i odstawiamy do lodówki. Następnie mleko mieszamy z drożdżami, mąką i cukrem. Do naczynia wsypujemy mąkę i sól oraz dodajemy masło, jajka i żurawinę, z uzyskanego miksu wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie przyklejać się do ręki. Odstawiamy na około 60 minut do podwojenia objętości, po czym kolejny raz ugniatamy i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Otrzymane ciasto dzielimy na 20 równych porcji. Z 16 z nich formujemy kulki i każdą z nich umieszczamy w foremce wysmarowanej od środka masłem. Z pozostałych kawałków ciasta robimy 4 mniejsze porcje. W większych kulkach robimy wgłębienie i wkładamy tam te mniejsze. Żółtko roztrzepujemy z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą smarujemy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Z broszek ścinamy czubki i wypełniamy je pasztetem z gęsich wątróbek do tego serwujemy grubo posiekaną galaretkę przyrządzoną wcześniej. Smacznego
Sowarobert.pl