Gęś według kulinarnych mistrzów: pierożki z gęsi wg Artura Moroza

Jeżeli ktoś z Państwa planuje w wakacje lub też w któryś z wolnych weekendów wyjazd do Trójmiasta lub w jego okolice, do tego lubi dobrze zjeść polecamy wam restauracje „Bulaj”, która znajduję się w Sopocie. Dlaczego? Można tam skosztować gęsiny w najlepszym wydaniu prawdziwego szefa i mistrza kuchni – Artura Moroza.

 

Nasz kucharz jest prawdziwym wirtuozem w swoim. I z przyjemnością zaprezentujemy wam jak wykonać pierożki z gęsi według jego przepisu.

W co musimy zaopatrzyć naszą kuchnię przed wykonaniem pierożków? Lista nie jest długa: 2 upieczone gęsie udka, 1 arkusz ciasta francuskiego, pomarańcza, 20 dg solonych orzeszków ziemnych, 100 ml słodkiej śmietanki 30% oraz anyż, sól i pieprz.

Przystępujemy do działania. Mięso dokładnie myjemy i obieramy z nieczystości. Następnie obieramy je z kości i siekamy na drobniejsze kawałki. Po poćwiartowaniu mięsa dodajemy do niego dla smaku sól, pieprz oraz anyż.

Arkusz ciasta francuskiego musimy rozwałkować, tniemy go na kawałki kwadratowe o boku około 6 centymetrów. Farsz, który otrzymaliśmy z mięsa połączonego z przyprawami nakładamy na ciasto francuskie, zlepiamy i delikatnie smarujemy białkiem, żeby po upieczeniu miały piękny kolor.

Przygotowane pierożki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos, który jest ostatnim elementem naszego dania. Orzeszki ziemne rozgniatamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy 100 ml słodkiej 30% śmietanki oraz soku z pomarańczy. Całość mieszamy, aż do momentu zgęstnienia.

W ten prosty i szybki sposób otrzymujemy przepyszne danie, które podajmy na talerzy wraz z przygotowanym przez nas sosem. Życzymy smacznego

 

 

www.ino-online.pl