Gęś według kulinarnych mistrzów: pierś gęsi confi z aromatem wg. Karola Okrasy

Już kolejny raz zapraszamy do kuchni na następne danie znakomitego kucharza. Karola Okrasy nie trzeba reklamować, wystarczy, że nasze dzisiejsze danie firmuje on swoim nazwiskiem, a my mamy pewność, że jest ono najwyższej jakości. Pod warunkiem, że zrobimy je według przepisu na Pierś Gęsi confi z aromatem.

 

Na początek wybieramy się na zakupy, oto produkty potrzebne do przygotowania potrawy: 4 piersi z gęsi, 6 ziaren kardamonu, 1,5 l tłuszczu gęsi do gotowania, 2 gałązki tymianku, 2 szt. kory cynamonu, sól, 4 ziarna pieprzu, 200 g pęczaku, 100 g jabłek, 100 g świeżego ogórka, 3 gałązki mięty, 30 g miodu, 1 limonka, 50 ml białego wina, 20 g masła.

Kolejne produkty zużyjemy na wykonanie aromatycznego sosu, a są to: 200 g czarnej porzeczki, 15 ziaren kawy, 0,5 l czerwonego wina, 0,2 l sosu pieczeniowego oraz 100 g miodu i tyleż samo masła.

Na początek zajmujemy się zrobieniem mięsa w dalszej kolejności dopiero sosem. Pierś  z gęsi oczyszczamy nacinamy i nacieramy solą, następnie obsmażamy od strony skóry na wolnym ogniu. Tłuszcz z gęsi podgrzewamy dodając do niego w międzyczasie przyprawy: korę cynamonu, rozgniecione ziarna kardamonu, świeży tymianek oraz ziarna pieprzu. Piersi, które zdążyliśmy przełożyć do naczynia żaroodpornego polewamy tłuszczem i pieczemy                     w temperaturze 110 przez około 2 godziny. Po upieczeniu piersi zostawiamy w tłuszczu, żeby nie powysychały. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie. Jabłko pokrojone w kostkę karmelizujemy na miodzie, dodając: białe wino i otartą skórkę z limonki., do całości dodajemy pęczak. Ogórka myjemy, obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Posiekaną mięte wraz z ogórkiem dodajemy do pęczaka na sam koniec tuż przed podaniem doprawiony solą i pieprzem.

Ostatnim brakującym elementem jest sos. Na patelni karmelizujemy miód i dodajemy do niego czarną porzeczkę – gotujemy. Kolejno zalewamy naparem z czerwonego wina i kawy oraz redukujemy o połowę. Do zredukowanego sosu dodajemy sos pieczeniowy i masło cały czas mieszając. Piersi z gęsi podajemy podgrzane i pokrojone w plastry wraz z sałatką  z pęczaka z karmelizowanym jabłkiem, ogórkiem, miętą i sosem z czarnej porzeczki aromatyzowanym kawą. 

 

 

 

Gesina.pl