Gęś według kulinarnych mistrzów: pieczona gęś z jabłkami, gruszkami cynamonem i tymiankiem wg Roberta Sowy

Prezentujemy w naszym kąciku kulinarnym kolejne danie wielkiego mistrza. Wracamy do tradycyjnej pieczonej gęsi wraz z dodatkami w postaci owoców, które znakomicie wkomponują się w nasze mięsne danie. Jak to zrobić? Otóż bardzo prosto, wystarczy mieć potrzebne produkty, czas oraz skorzystać z naszego przepisu. Zapraszamy do zrobienia  pieczonej gęsi wraz z jabłkami, gruszką cynamonem oraz tymiankiem według Roberta Sowy.

 

Produkty potrzebne do wykonania: 1  gęś o wadze około 5 kilogramów,   1 cebula, 3 ząbki czosnku,2 jabłka, 2 gruszki, 2 łyżki żurawiny amerykańskiej, 2 łyżki masła oraz zestaw przypraw: sól morska, chilli pieprz cayenne, tymianek, kardamon lub cynamon i słoik chrzanu żurawinowego.

Przystępujemy do działania. Owoce czyli gruszki oraz jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy  z nich gniazda nasienne. Gdy już mamy je umyte i pokrojone wkładamy do miski o obficie zasypujemy cynamonem. Oprócz cynamonu do owoców dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, tymianek, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Na koniec dla smaku dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy.

Całość z naszej miski będzie farszem, którym nadziejemy naszą gęś. Po włożeniu farszu mięso zszywamy wykałaczkami, kładziemy na blaszce i posypujemy czerwona papryką. Po przykryciu gęsi folią aluminiową pieczemy przez około 6 godzin w temperaturze 160 stopni.

Po upłynięciu 6 godzin z gęsi zdejmujemy folie i podkręcamy temperaturę do 250 stopni tak, aby delikatnie ją zarumienić. Upieczoną wyciągamy z piekarnika i kładziemy na desce aby odpoczęła. Kawałki mięsa podajemy wraz z chrzanem z żurawiną.

 

 Sowarobert.pl