Potrawy dzisiejszego kucharza nie gościły jeszcze w naszym kulinarnym kąciku, a myślę, że warto skosztować dań tego mistrza, gdyż jest to renomowana postać wśród rodzimych szefów kuchni. Roman Kosmalski bo o nim mowa, to młody człowiek z dużym doświadczeniem, wizjoner szef kuchni w restauracji Gusto Food & Wine w Poznaniu. Spróbujmy zatem wykonać gęsinę w porto i miodzie z grochem, boczkiem i sosem porzeczkowym.
Do wykonania dania potrzebujemy: 400 ml porto, 20 ml miodu lipowego, 1 ząbek czosnku, tymianek, sól, pieprz, 1 pierś z gęsi, 2 łyżki namoczonego grochu, 2 plastry wędzonego boczku, szczypiorek, 2 łyżki masła, ½ czerwonej cebuli, garść czerwonych i czarnych porzeczek, ½ białej rzodkiewki, 1 rydz oraz trawa żubrowa do dekoracji.
Przystępujemy do wykonania. Do dowolnego naczynia wlewamy około 300 ml port wraz z miodem, następnie dodajemy posiekany czosnek, tymianek dla smaku oraz sól i pieprz. Mięso myjemy, osuszamy. Na piersi z gęsi nacinamy skórę na krzyż, później zanurzamy w naszej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Po upływie 12 godzin wyjmujemy pierś osuszamy doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy do momentu, aż wytopi się tłuszcz zarówno na jednej jak i na drugiej stronie (skórka musi stać się chrupiąca). Po podsmażeniu wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Groch gotujemy w wodzie z masłem, aż stanie się miękki. Następnie wkładamy do na patelnie wraz z boczkiem i szczypiorkiem. Do patelni na której smażyliśmy gęś rumienimy posiekaną cebulę i dodajemy porto i porzeczki. Redukujemy aż sos zgęstnieje. Gęś podajemy w całości lub pokrojoną, polaną sosem. Na wierzchu układamy boczek z grochem i dekorujemy rydzem, biała rzodkiewką i trawą żubrową.
Ugotuj.to