Gęś według kulinarnych mistrzów: Panna Cotta z Kozią Chałwą na Miodzie Pitnym z Pasieki Jaros / Galaretka z Gęsiego Consomme z Szyi Gęsi Biłgorajskiej / Chrupiący Półgęsek od Renaty Osojcy / Kruszonka z Jabłek i Gęsiego Tł

To już ostatnia potrawa, zdobywcy trzeciego miejsca w konkursie na najlepszą gęsinę- Jacka Zagórnego. Jest to danie złożone z kilku odrębnych elementów, postaramy się każde z nich opisać osobno, a będzie to  Panna Cotta z Kozią Chałwą na Miodzie Pitnym z Pasieki Jaros ,Galaretka z Gęsiego Consomme z Szyi Gęsi Biłgorajskiej , Chrupiący Półgęsek od Renaty Osojcy , Kruszonka z Jabłek i Gęsiego Tłuszczu , Mus  z Kiszonego Jabłka. 

Do Panny Cotty potrzebujemy: 0,5 l śmietany 36%, 125 ml mleka 3,2%, 50 ml dwójniaka AM, 25 g koziej chałwy, 2 płaskie łyżeczki żelatyny. Mleko podgrzewamy i wsypujemy żelatynę. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy miód pitny. Chałwę ścieramy na tarce  i dodajemy do mleka, a następnie odlewamy do formy silikonowej i zostawiamy do zastygnięcia.

Galaretka z gęsich szyi: 1 kg gęsich szyi, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, 1 cebula pieczona, 1 łodyga selera naciowego, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin oraz doprawiamy solą  i pieprzem. Na koniec schładzamy, ściągamy warstwę tłuszczu, a w razie potrzeby klarujemy białkiem. Półgęsek kroimy w małe plastry i podsuszamy w piekarniku do osiągnięcia chrupkości.

Mus z kiszonego jabłka: 1 kg jabłek (czas na ukiszenie jabłek to około 14 dniu), laska cynamonu, 10 goździków, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 liści bobkowych, 5 jagód jałowca. Ukiszone jabłka miksujemy i dodajemy do nich wody z kiszenia i zagotowujemy.  Dodajemy Xanthan do uzyskania konsystencji musu.

Ostatni etap to kruszonka z jabłek i gęsiego tłuszczu. Potrzebujemy 2 jabłek (szara reneta) i gęsiego tłuszczu. Jabłka kroimy w plastry i podsmażamy na tłuszczu. Następnie wkładamy do suszarki dla owoców i wyjmujemy po osiągnięciu chrupkości. Serwujemy poprze ułożenie na talerzu kruszonki, panna cottę na którą układamy galaretkę z gęsich szyi. Z boku serwujemy mus z kiszonego jabłka i chrupiący półgęsek. Smacznego

 

 

Gesina.pl