Sposób na gęś: według Ewy Wachowicz

Kulinarne sekrety zdradzi tym razem mistrzyni Ewa Wachowicz. Zapraszamy na nadziewaną gęś.

 

Czego nam potrzeba?

Gęś, 1 gęsia wątróbka, 1 ½ szklanki kaszy gryczanej, 3 jednocentymetrowe plastry boczku, 1 cebula, 1 marchewka, 3 podgrzybki, drobno posiekana natka pietruszki, 1 jajko, 2 liście laurowe, ziele angielskie, oraz dla smaku sól i pieprz. Do wykonania sosu potrzebne nam będą: butelka wytrawnego wina i 2 łyżki mąki.

Przystępujemy do wykonania potrawy. Gęś myjemy i oczyszczamy z podrobów, a następnie nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz: podsmażamy boczek i gdy się wytopi z niego tłuszcz dodajemy marchewkę i cebulę. Wszystko przygotowujemy na małym ogniu dodając kaszę i zalewając ją 3 szklankami wody. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie cała wodę, następnie odstawiamy do wystudzenia. Kolejno, wątróbkę oraz grzyby siekamy i wraz z pietruszką dodajemy do kaszy. Jajko roztrzepać i wlać do farszu. Całość następnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.

Gęś nadziewamy farszem i zaszywamy. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso aluminiową folią i wstawiamy z powrotem do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Gęś powinna piec się tyle ile sama ważyła.

Po upieczeniu mięso dzielimy na porcje, z brytfanny zbieramy tłuszcz, który zagęszczamy mąką. Wino dolewamy do tłuszczu i w ten sposób robimy ostatni element naszego dania czyli sos. Życzymy smacznego.

 

Ewawachowicz.pl