Na festiwalu Gęsiny w Przysieku oprócz Jakuba Kuronia można było skosztować potraw i zobaczyć jak w kuchni radzi sobie Marieta Marecka. Blogerka, poszukiwaczka kulinarnych inspiracji oraz prowadząca program o gotowaniu na kanale Kuchnia Plus. Jedną z jej ulubionych potraw z gęsi jest: pieczona pierś z gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy.
Składniki: 2 piersi z gęsi, 1 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka oregano, sól oraz pieprz. Do przygotowania buraczków: 3 buraczki, jabłko, ½ szklanki żurawiny, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 2łyżki masła, 2 gałązki rozmarynu, 2 łyżki octu balsamicznego. Na kluski z bryndzy potrzebujemy: 250 g bryndzy, około 400 g mąki pszennej, ½ szklanki gęstej śmietany, ½ pęczka pietruszki oraz sól.
Gęś myjemy, osuszamy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Czosnek ucieramy wraz z solą w moździerzu i dodajemy zioła. Pierś z gęsi kładziemy na patelni skórą do dołu i obsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Przyprawiamy ją solą oraz mieszanką czosnku i ziół. Następnie wykładamy na naczynie żaroodporne i wkładamy na 40 minut do pieca w temperaturze 160 stopni. Po upływie wskazanego czasu podkręcamy temperaturę do 180 stopni i trzymamy gęś przez kolejne 5 minut.
Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki. W misce rozgniatamy bryndze i wraz ze śmietaną, mąką, jajkiem oraz poszatkowaną pietruszką i solą ugniatamy z niej ciasto na kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni podgrzewamy masło i układamy na niej rozmaryn, buraczki, żurawinę oraz pokrojone w słupki buraczki. Podsmażamy na patelni 5 minut i kolejno dodajemy ocet, miód i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość podajemy do usmażonej gęsi pokrojonej w plastry oraz klusek. Smacznego
Kuchniaplus.pl