Gęś faszerowana szałwią i cebulą to kolejny znakomity przepis pochodzący ze strony ugotuj.to. Danie to nie jest trudne w wykonaniu oraz nie wymaga dużego nakładu czasowego, a my otrzymujemy smaczny obiad zarezerwowany dla 4 osób.
Składniki, które będą potrzebne nam w kuchni to: 2 duże cebule, 450 g świeżej bułki tartej, 2 łyżki suszonej szałwii, 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, 300 ml bulionu drobiowego, 1 młoda gęś o wadze około 5 kilogramów, 1 łyżeczka musztardy, 50 g masła, sól, pieprz oraz 1 szklanka porto.
Cebulę obieramy oraz drobno siekamy. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i dorzucamy cebulę gotując ją na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym wyciągamy ją i odcedzamy.
W misce mieszamy bułkę tartą z szałwią, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy dodając powolutku bulion drobiowy. Farsz powinien być dokładnie wymieszany i tworzyć jednolitą całość, aby można było go zlepić.
Gęś myjemy, osuszamy najlepiej papierowymi ręcznikami, a na koniec po dokładnym przygotowaniu mięsa napełniamy ją farszem. Otwory w gęsi zaszywamy bawełnianymi nićmi kuchennymi.
Skórę gęsi nacinamy poprzecznie na udach oraz piersi tak aby podczas pieczenia wytopił się tłuszcz. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W tym czasie musztardę mieszamy z solą, masłem oraz pieprzem. Otrzymanym kremem smarujemy gęś i układamy do brytfanny, a następnie pieczemy przez około 2,5 godziny. Na około 7 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy porto. Smacznego
Ugotuj.to