Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Tools

Przepis ten nie jest zwyczajny. Danie polecane dziś przez nas doskonałe jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszamy do skosztowania potrawy tradycyjnej, ale w nowej, ciekawej odsłonie – białej kaszanki na gęsinie.

Do zrobienia kaszanki potrzebujemy: porcji rosołowej z gęsi, skórki z boczku, skwarki z gęsich skórek, ścinki z mięs, 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 6 szklanek wody, 2 łyżki kostki rosołowej, jelita wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz ziołowy oraz łyżeczka czosnku granulowanego.

Mięso oczyszczamy, myjemy i gotujemy w naczyniu w 6 szklankach osolonej wody. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je z garnka i oddzielamy od kości. Następnie szatkujemy je na małe kawałki, a wywar, który powstał z gotowania przecedzamy przez sitko i odcedzamy.

Wywar przelewamy do innego naczynia i dodajemy do niego kostkę rosołową, mięso oraz pozostałe przyprawy. Wstawiamy wszystko na ogień i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy kasze i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia wywaru. Gdy spęcznieje nam kasza zdejmujemy naczynie z ognia.

Garnek przykrywamy pokrywką na około 30 minut. W tym czasie kasza powinna dojść do potrzebnego nam stanu. Po upływie czasu, kiedy mamy już idealnie zaparzony wywar mieszamy go tak aby połączyć wszystkie ugotowane składniki. Do całości dodajemy skwarki.

Jelita, które wcześniej kilkukrotnie opłukaliśmy napełniamy ostudzoną już kaszą. Powstałą kaszankę parzymy w temperaturze 75 stopni przez około 30 minut. Po sparzeniu studzimy je w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. Doskonała jest na zimno jak i pieczona. Smacznego

 

 

 

 

Smaker.pl