Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Tools

Bigos, któż nie zna tej tradycyjnej polskiej potrawy, która zdobi nasze stoły podczas każdego święta i różnorodnych imprez rodzinnych. Ale czy ktokolwiek z was wpadł na pomysł i zrobił bigos na gęsinie? Jeżeli nie to zapraszamy na sprawdzony przepis pochodzący ze strony gotujemy.pl

Składniki: 1 połówka pieczonej piersi z gęsi, ¾ kg kiszonej kapusty, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 1/3 szklanki sosu do pieczenia gęsi, 10 suszonych śliwek, kilka suszonych grzybów, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, ½ łyżeczki papryki w płatkach, czarny pieprz mielony, 1 łyżeczka miodu, maggi w płynie, 1 łyżeczka utartego piernika korzennego.

Na początek płuczemy kiszoną kapustę. Wrzucamy ją do odpowiedniego naczynia  i zagotowujemy. Na koniec studzimy i odcedzamy. Należy pamiętać, żeby zostawić pół szklanki wody, która została po jej ugotowaniu.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i trzymamy w nim około pół godziny. Po upływie czasu odcedzamy, wodę zostawiamy, grzyby natomiast kroimy w plasterki. Upieczone mięso z gęsi kroimy drobno.

Śliwki kroimy w plastry. Cebule szatkujemy i podsmażamy na oleju na ładny rumiany kolor. Do przygotowanej wcześniej kapusty dokładamy cebulę, mięso z gęsi, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, płatki papryki, liść laurowy, łyżeczkę miodu, szczyptę czarnego pieprzu , sos do pieczenia oraz utarty piernik. Do całości dolewamy wodę pozostała po grzybach i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Po wystudzeniu ponownie wstawiamy na gaz i dusimy 2 godzinki. Do smaku doprawiamy pieprzem oraz maggi. Doskonałe jako danie obiadowe. Smacznego

 

Gotujmy.pl