Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Tools

Gęsina to jedno z najlepszych, lecz troszkę niedocenianych mięs przez Polaków. Dziś po raz kolejny będziemy przekonywać państwa o zdrowotnym oraz smakowym walorze tego drobiu. Gęś z cydrowym kaszotto polecam dla znawców jak i również amatorów.

Składniki potrzebne do wykonania gęsi: gęś ważąca około 3 kilogramów, główka czosnku, 3 łyżki soli, łyżka pieprzu. Kaszotto wykonamy ze szklanki kaszy jęczmiennej, 10 pieczarek, cebuli, łyżki sosu sojowego, łyżeczki tabasco, posiekanej natki pietruszki, 200 ml cydru, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżek płatków migdałowych, soli morskiek oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Gęś myjemy, oczyszczamy oraz marynujemy, ale uwaga na około 2 dni przed przyrządzeniem. Nacieramy mięso zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz czosnkiem przeciśniętym prze praskę wraz z solą i pieprzem. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce nawet do 48 godzin.

Gęś wkładamy do brytfanny i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i trzymamy jeszcze przez 1.5 godziny.  W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę.

Kaszę gotujemy w wodzie i odcedzamy. Grzyby oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, kładziemy na rozgrzanej patelni i chwilę smażymy. Do całości dodajemy kaszę, tabasco, sos sojowy. Polewamy cydrem i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Na osobnej patelni podgrzewamy płatki migdałowe i dodajemy je do kaszy wraz z posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy jeszcze pieprzem i gotowe. Na talerzu układamy porcję kaszotto, a na to kładziemy porcję gęsi. Smacznego

 

 

 

Durszlak.pl