Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Tools

Mamy dla Państwa danie prosto z Podlasia – piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami. Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl.

Wybierając się na zakupy należy zaopatrzyć się w: 2 sztuki piersi z gęsi, 3 cebule, 2 marchewki, 150 g suszonych podgrzybków lub borowików, 2 łyżki oliwy, 4 listki laurowe, 1 łyżka majeranku, czarny pieprz mielony oraz sól. Jako dodatek do mięsa można przygotować kaszę gryczaną, kiszoną kapustę lub ogórki.

Na początek piersi z gęsi myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Na patelni rozgrzewamy olej, a w międzyczasie doprawiamy gęś silą pieprzem i majerankiem. Układamy skórą na dół na patelni i smażymy wytapiając tłuszcz. Na koniec przekładamy na drugą stronę.

Podgrzybki (lub borowiki) zalewamy wrzątkiem, trzymamy chwilę i odsączamy. Kroimy je  w równe paski. Na patelni wlewamy olej i szklimy na nim pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę. Do całości dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut.

Podsmażone piersi z gęsi kroimy w paski i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, majeranek i liście laurowe. Na wierzch układamy grzyby podsmażone wraz z cebulą. Wszystko polewamy tłuszczem powstałym ze smażenia mięsa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Upieczoną gęś dekorujemy natką pietruszki. Gęś podajemy z kaszą gryczaną oraz ogórkami lub kiszoną kapustą. Smacznego

 

 

Kuchnialidla.pl