Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

Tools

Pieczona gęś z mandarynkami i przyprawami korzennymi to ciekawy sposób na dobre połączenie owoców z przepysznym smakiem smażonego mięsa oraz nutką orientalnych przypraw.

Składniki: 1 gęś o wadze około 4 kg, 1 łyżka soli morskiej, 1 torebka przyprawy korzennej, 1 torebka goździków, 5 suszonych śliwek, 700 g mandarynek, 50 g masła. Składniki dla sosu korzenno-śliwkowego: słoiczek powideł śliwkowych, 1,5 szklanki wina czerwonego,  2 łyżeczki przyprawy korzennej oraz 300g mandarynek.

Gęś nacieramy solą morską oraz startą skórka z 2 mandarynek. Do środka gęsi wkładamy suszone śliwki,  obrane ze skórki mandarynki oraz 2 mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło roztapiamy i smarujemy nim mięso. Tak przygotowaną gęś wkładamy do naczynia żaroodpornego. Gęś układamy na boku skrzydłem do góry i pieczemy przez 40 minut. Po upływie tego czasu przekładamy gęś na drugi bok i powtarzamy czynność.

Ostrożnie wylewamy tłuszcz z naczynia i układamy gęś piersią do góry. Pieczemy ją już tak do końca dodając resztę mandarynek nadziewanych goździkami.

Wyjmujemy gęś i odczekujemy około 15 minut do częściowego wystudzenia. Mandarynki oraz śliwki ze środka wyrzucamy a te wrzucone do naczynia układamy wraz z pokrojoną w plastry gęsią. Mięso z gęsi podajemy wraz z sosem śliwkowo korzennym( Powidła wraz z winem i przyprawą korzenną zagotowujemy dodając sok z mandarynek i łyżeczkę startej skórki z jednego owocu)Smacznego

 

 

Kwestiasmaku.pl