Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

Tools

Prezentujemy tatar z gęsi z sosem z czeremchy według kuchni Masterchefa. Przygotowanie dania podzielimy na kilka oddzielnych etapów, żeby było nam łatwiej.

Do tatara z gęsi potrzebujemy: 1 pierś z gęsi, sól, pieprz, majeranek oraz czosnek. Mięso z gęsi oczyszczamy z błon i doprawiamy przyprawami. Z gęsiej skóry wytapiamy tłuszcz, który schłodzony dodajemy do mięsa.

Następny jest podpłomyk na który składają się: 200g mąki poznańskiej, woda, majeranek i sól. Mąkę mieszamy z wodą tak aby uzyskać elastyczne ciasto,  które następnie ugniatamy. Wałkujemy oraz podsmażamy z każdej strony do zbrązowienia.

Na sos z czeremchy potrzebujemy: 200g czeremchy, 50 g jeżyn, miód, wino czerwone i 1 łyżka masła. Owoce podsmażamy na maśle, a kiedy puszczą sok dodajemy miodu i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec przecedzamy przez sitko.

Piklowana cebula: 1 duża czerwona cebula, cukier, ocet ryżowy, goździki oraz pieprz. Cebulę siekamy i dusimy z cukrem. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Na koniec zalewamy octem i dodajemy przypraw. Piklujemy 30 minut.

Wędzoną śmietankę przygotowujemy z 200 g śmietanki 36% oraz 1 laski wanilii. Śmietankę gotujemy wraz z wanilią. Później wrzucamy do garnka z folią aluminiową i resztkami wędzarniczymi. Całość wędzimy około 10 minut.

Wszystkie składniki wykładamy na talerze. Tatara formujemy i posypujemy piklowaną cebulą i orzechami, podlewamy sosem i śmietaną. Podajemy z podpłomykiem. Smacznego

 

 

Masterchef.tvn.pl