Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

Tools

Mimo, iż Święty Marcin już za nami, my nie odpuszczamy i pokażemy mięso z gęsi w kolejnej ciekawej odsłonie, a mianowicie zapiekana gęś na ostro, a dokładniej zamarynowane i zapieczone nogi z gęsi.

Czas jaki musimy poświęcić na upieczenie tej potrawy to około 1,5 godziny. Składniki potrzebne do wykonania to: 2 nogi z gęsi, 2 łyżki ostu winnego z czerwonego wina, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ostrej musztardy, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól morska.

Przystępujemy do działania. Mięso z gęsi myjemy, oczyszczamy i osuszamy.  Wszystkie składniki, które potrzebne są do marynaty mieszamy ze sobą. Odstawiamy na chwilkę aby przeszły ładnie własnym zapachem. Po chwili mięso nacieramy z każdej strony przygotowaną mieszanką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 1,5 godziny co jakiś czas podlewając oliwą lub wodą. Po upływie połowy z naszego czasu pieczenia przewracamy gęś na drugą stronę.

Gęś jest gotowa w momencie kiedy to wbijając w mięso widelec wypływający tłuszcz przestanie być różowy.

Zapiekana nogi z gęsi można podawać zarówno z ziemniakami jak i ryżem. Życzymy smacznego

 

 

 

 

Kotlet.tv